Monday, March 29, 2010

Rõhk välimusele

Tegin veidi aega tagasi sellise koogi. Juustukook, aga panin seekord laimimahla ka sisse. Imelikul kombel seda maitses üldse tunda ei olnud (3 laimi mahl!), aga kook oli kuidagi eriti mõnus ja õhuline. Ma ei tea muidugi, kas tänu laimimahlale.. Igatahes nägin seekord vaeva selle nimel, et kook ilus välja näeks. Üritasin vähemalt! Maasikamoosi sisse segasin natuke želatiini, et see mõnusalt koogi peale jääks, aga väga kõva kihti ei moodustaks. See osa tuli täitsa hästi välja. Siis mõned šokolaadikaunistused ja natuke vahukoort. Valmis.

Wednesday, March 03, 2010

Mustikatega kaerahelbeküpsised

Kuna olen mitu päeva haigena kodus istunud, tulin mõttele kaerahelbeküpsiseid teha. Krõbedad kaerahelbed tundusid ideaalsed kareda kurgu seespidiseks sügamiseks. Tavalised tundusid igavad ja lisasin taignasse ka purustatud (ojaa...!) mandleid ja mustikakrõpse. Mustikakrõpsud on mu uus avastus. Neid võib panna põhimõttteliselt igale poole soolastesse ja magusatesse roogadesse. Muffinsitesse, kastmetesse, liha juurde, tee sisse jne. Ja tavalise suhkru asemel kasutasin pruuni, see tegi maitse hoopis paremaks ja mesisemaks. Kahe sidruni riivitud koored läksid ka sisse. Shokolaadi oleksin ka pannud muidu, aga mul polnud kapis parasjagu sobivat. Talviselt mõnusad tulid!

--
Kadri Tulev
kadri@misu.ee
koduleht: www.misu.ee
telefon: (+372)5186650

Monday, March 01, 2010

Soome parimad palad


Eile tegin munkkisid, mis on siukesed Soome pontšikud, võiks öelda.
Retsept nägi ette
2,5 dl piima
25 g pärmi
1 muna
3/4 tl soola
3/4 dl suhkrut
2 spl kardemoni
6-7 dl jahu
50 g võid

Leiges piimas pärm sulatada ja siis kõik muu juurde. Lasta 30 min seista/kerkida, siis teha munkkid (kas sõõriku kujulised või muud), lasta neil 10 min seista veel ja siis õlis ära küpsetada. Seejärel rullida suhkru-kardemoni segus ja siis täidis panna, kui on soovi.


Ütlen kohe ära, et mul läks jahu rohkem ja tegelt oleks vist veel rohkem pidanud panema, sest mul jäi tainas selliseks natuke vedelaks, ei saanud korralikult vormida munkkisid ja nad tulid sellised suvalise kujuga. Aga kuna juba niigi läks rohkem, siis ei julgenud palju lisada - esimene kord ju alles. Veel, mis õppisin, et kui õli juba on kuum, siis võib tule natuke madalamale keerata, siis jääb õli samale kuumusele ja viimased munkkid, mida küpsetad, ei lähe kõrbema:P Õliga veel see lugu, et kindlasti ei tohi seda pärast kasutamist kraanikausist alla kallata - ma panin pudelisse ja viskasin ära.


Täidise sisestamiseks ostsin spetsiaalse asja - see glasuurmise kott ja ots on siuke pikk ja peenike toru, mille saab munkki sisse torgata. Keetsin mustikamoosi, aga kõik mustikad jäid sinna torusse kinni. Siis püreestasin moosi ja asi läks palju libedamalt. Aga siis sai moos otsa ja teistele panin vaniljekohupiimakreemi sisse, aga see ka hästi toru ei läbinud.
Võiksin teine kord veel proovida, siis tuleks vast veel paremad.