Tuesday, June 29, 2010

Paprikad kodujuustu täidisega

Tegin jällegi täidetud paprikaid, aga veidikeste muudatustega kui tavaliselt. Mõtlesin et elaks veidi! :P Ühesõnaga panin sinna sisse peale hakkliha, küüslaugu, sibula ja riisi veel kodujuustu, mis andis asjale hoopis teise ilme. See toimis kuidagi munana seal sees, sidus kõik asjad kokku ja andis mõnusa maitse. Paprikate ümber pannile tegin kastme kuhu sisse lisasin meesinepit, hapukoort, tatrajahu, kuivatatud jõhvikaid, peterselli, mandlilaaste, suhkrut ja erinevaid ürte. Kõik kokku tuli vägagi söödav. Uku käis veel ööselgi külmiku kallal rebimas. Ja kõrvale praadisin austerservikuid muna ja jahu segus. Muidu olen seeni paprikate sise pannud, aga seekord ei tahtnud kuidagi. Ja minuarust sobis palju paremini seen sinna kõrvale. No ja põhimõtteliselt nii oligi....
--
Kadri Tulev
kadri@misu.ee

Hamburger ja sibularõngad

Veidi soolast juttu ka vahele. Tegin eile ise sibularõngaid. Ma tegelikult pole neid eriti kunagi väga söönudki, aga leidsin retsepti ja tahtsin proovida. Muuseas, need on päris tervislikud - täisterajahust ja praadisin kookoserasvas, mille kohta lugesin, et see on praadimiseks üks tervislikemaid rasvu üldse. Natuke kallis on, aga mul just parasjagu oli seda kodus.
Ja siis oli õhtusöögiks hamburger. Tegelikult oleks võinud saia ka ise teha selle retsepti järgi, aga poe omad olid juba ostetud. Teine kord siis. Aga kotlet on kalkunihakklihast (paki peal on nimi tegelikult hakitud kalkuni kintsuliha (siit tekib küsimus, kas ei peaks olema kalkuni hakitud kintsuliha?)), lisasin natuke oliiviõli, täisterajahu ja maitseaineid (tomati ja Mehhiko, Pipra poest). Retsept tegelt sama, mis sünnipäeval tehtud kebabidel, ainult ahjus kotleti näol küpsetatud. Hamburgeril süües tegelikult võtsin selle pealmise saia ära, ma ei suutnud hammustada muidu! Tahtsin rohkem kotleti maitset ka tunda:)

Thursday, June 24, 2010

Kohupiimakook kunstnikule

Kitty koogist jäi suhkrumassi üle ja parasjagu tuli ühe kunstniku-poisi sünnipäev, kellele koogi otsustasin valmistada. Seisnud massi oli raskem töödelda, see oli juba kuiv ja rabe, aga lisasin tsipa (tõesti vähe, tegin käe märjaks lihtsalt) vett ja sõtkusin pehmemaks. Üks naljakas asi, mida veel täheldasin, aga mis võib olla ka ettekujutuse vili, on see, et väikestest vahukommidest suhkrumass on parem kui suurtest. Stockmannis müüakse mõlemaid, alati olen väikseid ostnud (need sulavad ka kiiremini), aga seekord proovisin suurtega.
Tegin seekord kohupiimakoogi:

põhi:
100g toasooja võid
1 dl suhkrut
1 muna
1,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
natuke soola (võimalik, et unustasin ise seda panna:P)

Vahusta või ja suhkur, lisa muna ja vahusta, lisa kuivaineid. Pane tainas koogivormi põhja.
Mina lisasin nüüd poolitatud (et kivid eemaldada) mureleid.

täidis:
400 g kohupiima
2 dl hapukoort
3 muna
1 spl kartulitärklist
1 dl suhkrut
1 pakk vahukoort

Sega kohupiim, hapukoor, munad ja suhkur. Lisa kartulitärklis ja viimaseks lisa vahustatud vahukoor. Vala segu põhja peale ja pane ahju. Küpseta 180 kraadi juures 30–45 minutit, mul läks tegelikult isegi tund või kauem.

Mul juhtus veel selline asi, et koogivormi vahelt tilkus midagi (või?) ahju põhja, mis läks koledal kombel kärssama ja ahjuust avades tuli tuppa palju sinist suitsu ja lõpuks läks suitsuandur tööle ja kriiskas kõvasti. Naabrid (küpsetasin Pärnus) arvasid juba, et on sissemurdjad, aga õnneks sain kõik ilusti lahendatud:p Mõtlesin, et mis sellises olukorras õige tegema peab. Ma panin niiske salvräti ahju põhja, aga see kuivas suht kiiresti ära. Äkki peaks siis veekausi panema, sest sinna sisse tilkudes ei hakka midagi kärssama.
Aga kook sai hea ja kõik, kes sõid, kiitsid:)

Sunday, June 20, 2010

Hello Kitty!

Ma ise olen selle koogi üle nii uhke, sest see tuli nii armas välja, just selline nagu ma ette kujutasin - hästi tüdrukulik:)
Sellest tuleb rohkem siuke piltidega sissekanne, kus on näha ka suhkruvaaba tegemist - üsnagi messy ja kleepuv tegevus, aga tegelikult ei võta kaua ega ole ülemäära raske pärast ära koristada. Kook on biskviiditainas (muna+suhkur+jahu+küpsetuspulber+vanilliekstrakt), mille vahel vaniljepuding ja banaanilõigud.




Wednesday, June 16, 2010

Kookosejäätis

Eile õhtul tegin magustoiduks jäätist, leitud viimase aja avastusest, "Siit nurgast ja sealt nurgast" blogist. Muutsin ka retsepti natuke. Näiteks vahukoorepakid on poes 200 ml, seega 1 dl panin piima - üleliigne piim läheb meil palju suurema tõenäosusega kasutusse kui vahukoor. Samuti kasutasin ma kogu purgi kookospiima ära, see ei säili lahtisena kuigi kaua. Veel kasutasin ma terve vanillikauna ära ja lisasin veel üht-teist.

Retsept
2 dl 35% koort
1 dl piima
1,5 dl suhkrut
1 vanillikaun
165 ml kookospiima
vanilliekstrakti
kookoshelbeid

Panin koore ja piima keema, koos suhkru ja vanillikaunaga (lõikasin selle pooleks, lõikasin lõhe sisse ja kraapisin seemned kooresegusse, viskasin ka kogu kauna sinna). Kui piim oli keema tõusnud, võtsin selle tulelt ja jätsin jahtuma. Jahtununa puhastasin vanillikauna veelkorra, tõmbasin kõik seemned välja (siinkohal viskasin kauna enda minema) ja panin segu külmkappi, et ta veel külmemaks läheks. Seejärel valasin segu jäätisemasinasse ja panin tööle, jäätisemasina töötades lisasin vanilliekstrakti ja kookoshelbeid. Kui jäätisemasin oli töö teinud, panin jäätise karpi ja sügavkülma korralikult jäätuma.
Serveerisin oma uue jäätiselusikaga, mis teeb ilusaid palle, ja kaunistasin kirssidega.
Päris maitsev, aga natuke vesine sai. Ehk tänaseks on paremini läbi külmunud.

Monday, June 14, 2010

Happy birthday to me

Mehhikopärased kalkunilihast kebabid (retsept siit, muutsin kõik maitseained ära) osutusid kõigi lemmikuks. Juurviljavardad olid niisama head, nagu alati. Kanasüdamed ka siit - ei olnud halvad, aga ei olnud ka midagi väga suurepärast. Ära söödi igatahes kõik.
Magustoit oli eriline - juustukoogi pulgakommid šokolaadikattega. Jälle suur tänu abi eest vennale, kes pulgad poolitas ja teritas! Tegemine ei olnud ülearu keerukas, lihtsalt aega nõudev ja segadust tekitav. "Koogi" kõrvale pakkusin valge-šokolaadi-india-pähkli-küpsiseid. Magustoidud lõid laineid:)

Friday, June 04, 2010

Big cookie success!!

Viimaks, viimaks ometi tulid mul küpsised nii välja nagu pidid:) Mitu korda olen püüdnud teha täiuslikke chocolate chip cookie'sid, aga need on ahjus laiali vajunud. Maitse küll okei, aga ikkagi ma ei ole rahul olnud ja siis on küpsise tegemise isu jälle pealt ära läinud. Nüüd ükspäev leidsin Joy the Bakeri blogist Alton Brown'i retsepti, mis tundus proovimist väärt.
Aga chocolate chipide asemel otsustasin panna metsapähklimassi tükke (see on mu meelest vana hea nougat, loe nogaa:D) tahkemal kujul, ühesõnaga päris njammi. Ja siis tahtsin veel panna ka oma lemmik pähkli - India pähkli - tükke, aga kui ma juba poes olin, märkasin riiulil ka valge šokolaadi chipe ja nii kujuneski mu küpsikutest sellised triple-küpsised!
Taigna suurim erinevus varem proovitutest on see, et või ei vahustata toasoojana suhkruga üles, vaid hoopis sulavõi ja suhkur saavad omavahel kokku ja mikserdatakse mõnusaks suhkrumassiks. Sõltuvalt sellest, et meie võipakid on teatud suurusega ja, et ma mõnda asja unustasin osta, kujunes mu retsept selliseks:
* 200 g võid
* 3 dl fariinsuhkrut
* 0,5 dl suhkrut
* 5,3 dl jahu
* 1 tl soola
* 1 tl söögisoodat
* 1 muna + 1 munakollane
* 2 spl piima
* 1,5 spl vanilliekstrakti (mille ma ükspäev just kätte sain!!!!:):):)
* Metsapähklimass, tükeldatud (kui seda enne jääkapis hoida, saab päris edukalt tükeldada, ei kleepu noa külge) + purustatud India pähkleid + valge šokolaadi chipe.

Sulata või ja sega suhkruga, mikserda. Lisa jahu+sool+sooda ja sega ära. Lisa muna, piim, vanilliekstrakt ja sega kõik üheks massiks. Viimasena sega sisse lisandid. Hoia natuke aega tainast külmkapis ja tõsta parajad hunnikud ahjuplaadile. Küpseta 180–200 kraadi juures nii kaua, kuni küpsised on ilusad pruunid ja äärest natuke tumedamad pruunid. Ahjust välja võttes, lase küpsistel natuke jahtuda, alguses on nad üsna pehmud veel.
Nii sündisidki minu täiuslikult kohevad, mõnusad, seest pehmed, aga äärest krõbedad, triple-shock küpsised:)