Monday, March 01, 2010

Soome parimad palad


Eile tegin munkkisid, mis on siukesed Soome pontšikud, võiks öelda.
Retsept nägi ette
2,5 dl piima
25 g pärmi
1 muna
3/4 tl soola
3/4 dl suhkrut
2 spl kardemoni
6-7 dl jahu
50 g võid

Leiges piimas pärm sulatada ja siis kõik muu juurde. Lasta 30 min seista/kerkida, siis teha munkkid (kas sõõriku kujulised või muud), lasta neil 10 min seista veel ja siis õlis ära küpsetada. Seejärel rullida suhkru-kardemoni segus ja siis täidis panna, kui on soovi.


Ütlen kohe ära, et mul läks jahu rohkem ja tegelt oleks vist veel rohkem pidanud panema, sest mul jäi tainas selliseks natuke vedelaks, ei saanud korralikult vormida munkkisid ja nad tulid sellised suvalise kujuga. Aga kuna juba niigi läks rohkem, siis ei julgenud palju lisada - esimene kord ju alles. Veel, mis õppisin, et kui õli juba on kuum, siis võib tule natuke madalamale keerata, siis jääb õli samale kuumusele ja viimased munkkid, mida küpsetad, ei lähe kõrbema:P Õliga veel see lugu, et kindlasti ei tohi seda pärast kasutamist kraanikausist alla kallata - ma panin pudelisse ja viskasin ära.


Täidise sisestamiseks ostsin spetsiaalse asja - see glasuurmise kott ja ots on siuke pikk ja peenike toru, mille saab munkki sisse torgata. Keetsin mustikamoosi, aga kõik mustikad jäid sinna torusse kinni. Siis püreestasin moosi ja asi läks palju libedamalt. Aga siis sai moos otsa ja teistele panin vaniljekohupiimakreemi sisse, aga see ka hästi toru ei läbinud.
Võiksin teine kord veel proovida, siis tuleks vast veel paremad.

8 comments:

Merje said...

:D jutt on hea. toru seiklused.
A munkki kõlab hästi. Ma vean kihla see tähendab munka! Usuvendade teotaja selline! Või tema täidab kreemiga!
:D
Seal oli volbril muidu mingit sellist asja, et praetud taignast olid nagu nired tehtud vmt, ja kokkuvõttes olid nad nagu väiksed (või suured) linnupesad, millele oli tuhksuhkrut peale raputatud. Erilist maitseelamust ei saanud.

Ja soome "parimatest paladest" rääkides võiks ju karjala pirukaid teha! oooo, ja siis neil on sellised asjad nagu KORVAPUUSTIT, mis on kardemoni-kaneeli saiakeerud, pärlsuhkur peal. Aitäh keskpäevase ila eest suunurgas. Tsau!

Merje said...

Ja mida ma näen, Kokaraamat.ee pealehel on artikkel Otepää kalavõistlusest. Kadri, sinu idee? :D Väga hea.

Liisi said...

Keegi rääkis, et Karjala pirukas on siuke selle pärast, et mingi kokk või (suvaline) naine oli sellele pirukale peale istunud:D

rammirahus said...

Karjala pirukas oli enne "väsinud koka toetamist" Karjale korvike? :)

Liisi, äkki viitsid munkkisid iga nädal meisterdada?

Kadri Tulev said...

Ma võin pakkuda ennast peale istuma nendele. Minu lemmikud on porgandiga karjalad. Võin samas osadel peal istuda ja siis samala ajal teiste jaoks porgandit riivida.

Liisi said...

Kas just iga nädal, Veiko, aga, kui ilusti küsid, teen mõnikord veel:)

Kadri - sa saad ju lausa porgandit hakkida:P

rammirahus said...

Heldus! Mõnikord kõlas küll mulle nagu nädalas korra ... ja palun! :)

Kadri Tulev said...

Täna hakkisin küll küüslauke, sest olen kodus haige. Aga porgand, iga kell!