Friday, August 31, 2012

Pulm ja vahukommid

Tüdrukute õhtu raames viisid kallid sõbrannad mu Heidi Parki kondiitrisse, kus armas Heidi õpetas meile muuhulgas vahukommide valmistamist. Täitsa lahe värk ausalt öeldes - poe vahukomme ei puutu ma sõrmeotsagagi (kui ma neist just koogi peale katet ei valmista), aga isetehtud vahukommid maitsevad palju-palju paremini! Ja nagu mulle juba tavaks, eriti hästi maitses vahukommitainas.
Otsustasin pulmadeks teha kõigile nimesildina väikese kotitäie vahukomme. Arvestades seda, et esimene pannitäis läks retsepti kohandamise käigus aiataha, tegin kokku umbes 550-600 vahukommi. Aga see kõik toimus suhteliselt valutult ja kiiresti, üks õhtu ainult sõrm natuke andis vormi pressimisest tunda (pulma jaoks otsustasin teha südamekujulised kommid, muidu saab neid väga mugavalt ka kääridega lõigata). Ostsin spetsiaalselt kommide tegemiseks köögikaalu ja termomeetri, tsellofaanist kotid sain Suhkrukunstist.
Retsept ütles 80 grammi mune, aga see jäi täpselt kahe ja kolme muna vahele, seega otsustasin kasutada kolme muna ja suurendasin natuke želatiinikogust. Sain kenasti ühe ahjupannitäie komme.


35 g želatiini*
118 g vett

500 g suhkrut
150 g mahla (75 g vett, 75 g siirupit)
3 munavalget
Pisut soola

* mulle tundus, et kõige parema tulemuse saab Santa Maria želatiiniga.

Esiteks valmista ette pann, pane sellele küpsetuspaber nii pikalt, et see kataks panni põhja ja samas saab sellega panni kogu pikkuses kinni katta. Määri hooelga võiga või, veel parem, kata paber pihustatava rasvainega.
Pane želatiin vette paisuma.
Pane munavalged ja sool kaussi, hea oleks, kui sul on selline mikser, mis saab omaette toimetada või palu keegi teine appi.
Sega suhkur ja vedelikud potis ning kuumuta segu täpselt 115 kraadi juurde. NB! segada tohib ainult alguses, kui segu juba keema tõuseb, ära seda enam liiguta. Samal ajal vahusta munavalgeid keskmisel kiirusel ja kui siirup on 115 kraadini kuumenenud, vala see vaikselt munavalgete sekka, mikser samal ajal töötamas. Vahusta edasi kuni segu on veidi jahtunud (kui saad kätt 10 sekundit kausi vastas hoida, on ok või katsu sõrmega segu).
Soojenda želatiini-veesegu vedelaks ja lisa see samuti mikserdamise ajal segule.
Põhimõtteliselt ongi kõik - imetle seda kaunist läikivat vahukommimassi:)
Vala segu pannile küpsetuspaberile, aja ühtlaselt laiali ja kata paberiga. Jäta seisma, mina tegin segu valmis õhtul ja tükeldasin järgmisel õhtul, aga ilmselt piisab ka lühemast ajast (nt üleöö seismisest).
Kui komm on tahenenud, võid selle kääridega parajateks tükkideks lõigata või vormiga lõikuda. Raputa kommidele tuhksuhkrut ka peale, et nad üksteise külge ei kleepuks.

No comments: