Friday, May 29, 2009

Kondenspiim...

Kui ma märkasin Toidutares juustukoogi retsepti, mille üks koostisosa oli purk kondenspiima, kas ma suutsin siis vastu panna? Ei, loomulikult mitte.
Käisin ühes kodulähedases nurgapoes, kus, ma tean, müüakse seda õiget veneaegsete siltidega (või vähemalt neid meenutavate siltidega) kondekat, mis on konsistentsilt siuke paks ja mõnusalt magus. Mu meelest suurtes poodides need saksa tooted on natuke naljakad, vedelad või nii.
Kook on imelihtne.

Põhi:
1 pakk Kalevi küpsiseid (mulle meeldib panna osa tavalisi ja osa kakao omasid)
u 70 g sulavõid
Kook:
2 pakki Philadelphiat (ikka kõige rasvasemat;))
1 pakk Mascarpone juustu
3 muna
1 purk kondenspiima.

Mikserda sujuvaks seguks, pane põhjale, küpseta 70 minutit 160 C ahjus kuni kook on pealt kuldpruunikas ja kohevaks tõusnud (pärast vajub alla tagasi). Kui kook valmis ja sul aega on, ära seda kohe ahjust välja võta, lase praokil uksega täitsa maha jahtuda.
Kõige parem on juustukook järgmisel päeval, kui ta on külmkapis seisnud. Niiet ootusärevus oli suur. Panin veel peale ka maasikaid ja püreestatud maasikaid (suhkrut ei lisanud, aga kui kasutada külmutatud maasikaid, siis tasub suhkrut ka maitse järgi lisada). Üks variant on maasikakastmele lisada želatiini, siis jääb see koogile ilusti peale, siis järgida lihtsalt želatiinipaki juhiseid.

Maitsesime kodus ja ... :( kondenspiima maitset pole tundagi. Kook ei ole üldse halb, aga mina ootasin siiski magusat kondenspiimamaitselist juustukooki.

Ma arvan, et järgmine kord teen nii, et panen vaid 2 karpi toorjuustu - ühe Philadelphiat ja teise mascarponet näiteks .. ja ikka terve purgi kondespiima. Usun, et siis on mulle meelepärasem.

Aga pärast ma läskin oma sõbra Roberti esimese raamatu esitluse järelpeole tema koju ja võtsin koogi kaasa. Ja oi, kus ta sai kiita:) Ilma naljata, kuulsin lauseid nagu "Issand, see on nii hea kook" ja "see on parim kook, mida ma elus saanud olen"... niiet, väga mööda ei pannudki selle küpsetisega! Maasikad andsid palju juurde:)

Ja kui on huvi, siis - Robert Randma "Sigaret".

1 comment:

Merje said...

UU, sinna pole palju asju vaja sisse panna. Aga tundub väga maitsev. Cheerio, perenaine :)