Wednesday, December 15, 2010

Üks hästi maitsev supp

Tegin eile sellise supi, et Marko kiitis isegi mitu korda:) Ise muidugi välja ei mõelnud, sain abi oma ühelt lemmikumalt igapäevatoitude lehelt - see naine teeb alati väga maitsvaid, samas lihtsaid toite, mida on suht kerge järele teha. Ainult, et tal on lisaks mehele veel oma neli last, seega vähendan koguseid alati kõvasti.

Supiks vaja:
Võid + õli küpsetamiseks
Siit on näha ka kui palju supi sisse valasin.
Natuke jahu
3 broilerikintsu kondiga
soola-pipart
2 suuremat porgandit
2 sellerivart
1 sibul
tüümiani
u 8 dl puljongit (ma kahjuks kasutasin mingit uut sorti puljongikuubikut (siuke geeljas), aga kõiksugu muud paremad variandid on loomulikult teretulnud)
korralik sorts õunasiidrit (ma kasutasin seda siin pildil)
200 ml koort

Klimbid:
1,5 dl jahu
0,75 dl maisijahu
1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
piima natuke

Võta pott ja pane sinna või ja õli sulama. Samal ajal võta kana ja määri see üleni soola, pipra ja jahuga kokku. Üleliigne jahu raputa maha. Siis prae kanatükid potis pruuniks, kana ei pea seest läbi küpsema, vaid lihtsalt ilusaks krõbedaks minema. Siis pane kanatükid kõrvale.
Samas potis prae nüüd keskmisel kuumusel läbi hakitud porgandid, seller ja sibul. Porganditükid hakkisin keskmise suurusega, selleri aga väikeseks, mulle seller veel nii väga ei meeldi. Sibula hakkisin peeneks. Prae neid paar minutit, siis lisa tüümian ning vala peale puljong ja siider. Sega, lisa kanatükid ja keeda nüüd vaikselt kaane all umbes 20 minutit. Samal ajal valmista klimbitaigen, sega lihtsalt kõik koostisained omavahel kokku, piima pane täpselt nii palju, et tuleks selline vedelamapoolne (kuid siiski tahke) tainas. Pane see kõrvale oma korda ootama.
Nüüd (kui supp on 20 minutit podisenud) võta kanatükid uuesti välja ning rebi kahvliga liha kontidelt maha. Pane kanatükid tagasi supi sisse ja lisa nüüd ka koor (ma kasutasin köögikoort, võib olla ka rõõsk koor või miks mitte vahukoor). Tee klimbid.
Klimbid saab teha nii, et võtad teelusikale tainast, pistad selle kuuma supi sisse ja, kui vaja, raputad lusikat natuke, et klimp lusika küljest lahti tuleks.
Kui kõik klimbid on valmis, pane kaas pooleldi potile ja lase sel tasaselt veel umbes 15 minutit keeda.
Maitse, kas supp vajab ehk soola või muud maitset juurde ja valmis ta ongi. Lase veidi jahtuda ning ... head isu!
Põhimõtteliselt on see ju vana hea kana-klimbisupp:)

3 comments:

Merje said...

Kõigepealt, mis asi on köögikoor?
Ma Stockis panin alles tähele, et see koorte jmt sektsioon seal kondenspiima juures on päris kirevaks muutunud. Ma uurima ei jäänud, et mis mis on, aga tundub, et on turgu sellistele imeviguritele.

Ja ise oled ka alkohlilemb! Kui ma panen kookide sisse kanget, siis sa paned lihasse lahjemat. Üks mingi retsept oli sul ka, õluliha vmt?
Õluga pidi häid hapukapsaid saama muidu.

Klimbid on big no-no. Milleks üldse need jahukäkid?? Õhh. Piima-klimbisupp.

Pilt on väga broo muidu.

Liisi said...

Kusjuures ma ei tea, mis see köögikoor täpselt on, aga kirjutasin nii, sest poes siuke oli:) Mu meelest see on ammu juba müügil.

Merj said...

Kitchen core ja hard core (vahukoor!)