Tuesday, June 28, 2011

Mmmmuffinid

Eile tuli hoog peale ja tegin juba tükk aega tagasi Joy the Bakeri juures nähtud muffinid valmis. Tundus suur ettevõtmine, aga tegelikult ei olnud isegi vaja poest midagi väga erilist osta ja arvestades seda, et alles kuskil kella 21 ajal alustasin, sain ka üpris vara valmis. Aega läks kokku umbes paar tundi.
Muffinid ise on siuksed lihtsad ning tulevad tihedad ja kleepuvad (mitte halvas mõttes), taignapall on muidugi geniaalne lisand, sest Ben & Jerry jäätis on mul juba 10 aastat lemmik olnud - alates ajast, kui seda esimest korda proovisin (muidugi enne oli asjal ka eksootika maitse juures, nüüd, kui seda kodupoest osta saab, ei olegi isu enam nii suur..). Ja vahukommiglasuur peal on eriti kipa. Ma ei olnud seda varem teinud, aga olin eile täitsa vaimustuses kui lahedalt see välja tuli. Ühesõnaga siis tuleb nagu kolm eraldi asja valmis teha ja siis kõik kokku panna. Mulle väga meeldis nende muffinite kallal toimetada ja maitsevad ka head. Natuke tegelikult kartsin ka, et ikkagi taignapall on sees - mulle on alati igasugune tainas väga hästi peale läinud, aga mida teised eestlased võivad arvata.. kokku tuli 24 muffinit ja seega kindlasti saab mõni teine eestlane neid ka süüa!

Muffinid:
* 5,3 dl jahu
* 4,7 dl suhkrut
* 2,4 dl kakaod
* 2 tl küpsetuspulbrit
* 0,5 tl soola
* 1 tl vanilliekstrakti
* 1,8 dl õli
* 2 tl äädikat
* 4,7 dl külma vett

Taignapallid:
* 110 g toasooja võid
* 2,5 dl jahu
* 0,5 tl küpsetuspulbrit
* 0,75 tl soola
* 1,2 dl fariinisuhkrut
* 0,7 dl suhkrut
* 1 tl vanilliekstrakti
* 2–3 spl jogurtit (mul oli metsmaasika oma)
* 2,4 dl šokolaaditükke (mul oli 1 pakk)

Vahukommiglasuur:
* 4 munavalget
* 3,5 dl suhkrut
* 1,2 dl heledat suhkrusiirupit
* soola
* 2 tl vanilliekstrakti

Soojenda ahi 180 C juures ja pane muffinivormid valmis.
Muffinite jaoks pane kokku kõik kuivained. Teises anumas sega kokku õli, vesi, vanilliekstrakt ja äädikas. Lisa vedelad ained kuivade sekka ja sega kõik läbi täpselt nii palju, et segu oleks tükkideta. Üle segada ei tohiks. Vala tainas vormidesse ja küpseta umbes 20 minutit. Jahuta muffinid maha.

Taignapallideks vahusta toasoe või suhkrutega heledaks ja kohevaks. Lisa jogurt ja vanilliekstrakt. Seejärel sega sisse kõik kuivained ja lõpuks šokolaaditükid. Vormi taignast 24 palli. Mina hoidsin enne tainast natuke külmkapis. Valmis pallikesed panin aga üldse sügavkülma, kus need üsna kiiresti kõvaks ja tugevaks muutusid.

Vahukommiglasuuri jaoks pane suurema potiga kuumenema umbes 3 cm jagu vett, lase sel aurama minna. Kuumakindlas kausis sega kokku munavalged, suhkur, suhkrusiirup ja sool. Kuumuta segu vee kohal umbes 5 minutit pidevalt segades. Ära lase munal küpsema hakata! Siis vahusta segu kiireima kiiruse peal umbes 5 minutit kuni vaht on tugev, läikiv ja kohev (ja paistab välja eriti njammi! ja nagu sulatatud vahukommid, kui oled neid kunagi sulatanud. Mina olen).

Lõika muffinitele keskele auguke sisse, aseta sinna taignapall ja lase tordipritsiga (kui sul on, kui ei, siis võib kasutada kilekotti või kasvõi lusikat) glasuur ilusti taignapalli ümber. Küpseta muffineid ahjus grilli all, aga ole väga ettevaatlik, sest see käib kiiresti! Nii minuti jagu läheb umbes aega, et glasuur oleks pealt ilusti pruunistunud, vahepeal võib tekkida vajadus pann ümber keerata.

Valmis ongi - ilusad, eks?

1 comment:

Kairi said...

THE-BEST-CUPCAKES in the world! Mmmmmmm...