Friday, July 01, 2011

Makroonid porgandiga - esimene katsetus

Makroonid (macarons) maitsevad mulle väga - nii need, mida saab Bonaparte'ist kui ka Prantsusmaa kandis proovitud. Taaskord on nii, et mõelnud nende valmistamisest olen kaua, aga tegudeni jõudsin alles eile. Jälle tundus, et ettevõtmine on suur ja raske, aga tegelikkuses on koostisaineid üsna vähe ja protsess iseenesest lihtne. Siiski ei tulnud mu esimesed makroonid välja päris sellised nagu plaanitud.
Esimene raskus algas sellest, et ma ei leidnud kuskilt purustatud mandleid. Tavaliselt olen seda saanud osta Kaubamaja toidupoes, aga seekord ei olnud toodet ei Kaupsis, Selveris ega Stockmannis. Blender on meil katki ja seega sündis mandlijahu Marko ja minu (ja lihahaamri) koostöös. Algul tundus, et jahu ei ole piisavalt peene, aga samas need pähklitükid on mõnusad.
Teiseks arvan, et mu makroonid on liiga suured, aga see on kõige kergem asi muuta. Kolmandaks on kreem natuke vedel - toasoojas muutub voolavaks ja neljandaks oli küpsetamine natuke komplitseeritud. Soovitan kindlasti kasutada pöördõhuga küpsetusprogrammi, ise järgmine kord teen ka seda. Muidu jäid mu makroonid ettenähtud küpsetusajaga pooltooreks (küpsetasin kauem kuni lõpuks olid valmis).
Aga, mis peamine, maitse on hea!:)
Kui mu oskused paranevad, saan hakata tegema disainiga makroone.

Retsept (via raspberri cupcakes)

Makroonid:
* 3 munavalget (mitte värsked on parim)
* 110 g mandiljahu/purustatud mandleid (mul oli 100 g pakk)
* 3,8 dl tuhksuhkrut
* 0,5 dl suhkrut

Vahusta munavalged vahtu, lisa suhkur ja vahusta kuni vaht on läikiv ja kõva. Teises kausis sega omavahel mandlijahu ja tuhksuhkur (soovi korral ka toiduvärv) ning lisa sinna siis munavalgevaht.

Pane tainas (näiteks tordipritsi abil) pannile ja lase sel umbes tund seista ja kuivada. Siis küpseta u 150 kraadi juures 15–18 minutit (pöördõhuga programmiga). Jahuta.

Porganidikreem:
* 100 g toorjuustu
* 3,5 dl tuhksuhkrut
* 1 keskmine porgand
* maitse järgi natuke kaneeli

Riivi porgand peenikeselt ja prae/kuumuta keskmisel kuumusel vähese võiga u 15 minutit. Jahuta.
Vahusta toorjuust, lisa tuhksuhkur ja vahusta läbi.
Lisa porgand ja kaneel ning sega läbi.


Pane jahtunud makroonid kokku ja naudi. Kuna mu kreem oli vedelamapoolne, siis hoidsin makroone öösel lausa sügavkülmas. Edu igatahes ja ma proovin varsti kindlasti jälle.

4 comments:

merje said...

Aa, nii äge! Macaroonid on all-time (tous les temps) lemmikud ikka!
Aga kuidas porgandiga maitses, ei kujuta hästi ette.. Magus porgandine?
Vägev igatahes.

Liisi said...

Teen sulle mõnipäev neid? Teeme macroonipeo!

Monika said...

Mina olen manlilaastudest teinud mandlijahu vana kohviveskiga, oli vaja ühe śokolaadikoogi jaoks. Purustatud mandleid pole kuskilt leidnud :D
Mul kahjuks munakollase üleuputus tihtilugu, kahju, et neist makroone ei saa teha :D

Liisi said...

Ei, makroonid annavad ainult munakollaseid juurde:p