Friday, March 30, 2012

Tõsiselt hea kirsimagustoit

Tegin eile kirsimagustoitu, mis viis mu enda keele ka alla.
Tõsiselt maitsev, mulle muidugi on alati kirsid väga meeldinud, aga selle küpsetise juures on see hea, et võib kasutada ükskõik milliseid marju ja seega tänu variatsioonidele ei muutu see igavaks.Taaskord leidsin retsepti Pioneer Womani lehelt, tundub, et ta on mu iidol veidi. Tellisin just ka ta uusima kokaraamatu ja võin julgelt väita, et see on mu lemmik kokaraamat! Lisaks sellele, et seal on retseptid väga hästi esitatud ja lihtsalt järgitavad, rääkimata nende isuäratavusest(!), on seal toidupiltidele lisaks ka pildid hobustest! Mis võiks olla veel lahedam..
Järgmine kord panen vormide alla panni küpsetuspaberiga:)

Igatahes, siis need kirsikoogikesed, nagu ikka, natuke muutsin retsepti (esiteks poolitasin koguse). Mulle ei meeldinud mõte krõmpsuvatest mandlitest ja sestap kasutasin oma lemmikut, martsipani, mis kenasti kirsside juurde sulas.

Retseptist tuleb 6 ramekin-vormitäis koogikest (mul 5, sest üks vorm läks katki), aga magustoidu võib valmis küpsetada ka suures vormis.

0,6 dl jahu
0,6 dl kaerajahu
0,5 dl suhkrut
0,5 dl fariinisuhkrut
0,5 tl kaneeli
pisut muskaatpähklit
pisut soola
80 g võid
u 50 g martsipani (maitse järgi!)
1 pakk külmutatud kirsse (või veidi vähem)
0,25 dl maisitärklist
vanilliekstrakti

Väikesed valged tükid on martsipan
Sega kokku jahud, suhkrud ja maitseained. Lõika külm või väikesteks tükkideks, lisa kuivainetele ja sõtku tainas noa või sõrmedega ühtlaseks puruks. Siis lisa martsipan väikeste tükkidena ja sega läbi.
Jäätunud kirsid sega maisitärklisega (see muudab kirssidest tuleva mahla eriti mõnusaks kastmeks) ja vanilliekstraktiga (kui sul seda on).
Pane kirsid vormidesse, nii palju, et peaaegu ääreni on. Peale pane tainast, pressi seda parasjagu nii palju kokku, et ta üle ääre ei pudiseks.
Küpseta 45 minutit 180 kraadi juures. Kui koogikesed on valmis, lase neil pisut jahtuda ja lisa siis peale lusikatäis vaniljejäätist ja valmista end ette ülimaks toidunaudinguks:). Mulle endale see magustoit kohe väga meeldib - lihtne teha ja nii maitsev. Kui kirsid igavaks muutuvad, saab seda proovida teiste marjade ja marjasegudega.

No comments: