Wednesday, June 20, 2012

Peedi-šokolaadikook

Sünnipäev on mul nüüd juba möödas, aga teen siia ikkagi märke sünnipäeval kontoris pakutud koogist. Leidsin laheda peedi-šokolaadikoogi retsepti, mis sobib hästi mu töökoha tervisliku joonega ja lõppkokkuvõttes oli üks täitsa maitsev kook. Kreemis pettusin ja oma kogemuse põhjal ei soovita Joy the Bakeri antud retsepti kasutada - jube palju võid ja üldse kõik kokku ei tulnud ilus kreem välja. Sain hakkama, aga oleks saanud ka paremini, kui oleks olnud aega uus teha. Kuna ma kreemiga rahule ei jäänud, siis selle retsepti siia ei kirjuta, aga oleksin kasutanud pigem toorjuustust, tuhksuhkrust ja vahukoorest tehtud kreemi - see hoiab hästi vormi ilma tohutu tuhksuhkru koguseta ja on ka natuke mõnusalt hapuka maitsega. Välimust aitasid veidi parandada cake-pops'id, mille valmistasin küpsistest ja sellest samast roosast kreemist ning katsin šokolaadiga.

Retsept (sellest saab 2 kooki, mis annavad koogi kaks kihti):

2 väiksemat peeti
1 spl õli
175 g toasooja võid
2,3 dl pruuni suhkrut
1,75 dl suhkrut
2 suurt muna
1 tl vaniljeekstrakti
5 dl jahu
1,6 dl kakaod
1 tl söögisoodat
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
3 dl kefiiri

Küpsetasin eelmisel õhtul peedid vähese õliga hõbepaberisse mässituna pehmeks (200 kraadi juures veidi üle 1 h) ja jahutasin maha. Järgmisel päeval sai neid siis kergelt koorida ja riivida. Samas müüakse meil poes ka juba riivitud peeti, aga seekord tahtsin kõik ise otsast peale teha. Koogi sisse läheb u 2 dl peenikeselt riivitud peeti, kreemi sisse ja selle värvimiseks jäta umbes 2 tl peeti, mis enne kasutamist kahvliga läbi pressi.
Kuumuta ahi 180 kraadini ja valmista ette kaks koogivormi.
Vahusta kokku või ja suhkrud, u 3-5 minutit. Lisa ükshaaval munad ning seejärel lisa peet ja vanilliekstrakt.
Teises kausis sega kokku jahu, kakao, söögisooda, küpsetuspulber ja sool. Lisa umbes pool sellest segust või-suhkru-munasegule, siis aeglaselt vahustades kefiir ja siis teine pool kuivaineid. Sega vaid nii palju kui vaja, et kõik ühlaseks muutuks. Tainas on paks, valada seda hästi ei saa.
Küpseta kooke umbes 30 minutit, proovi valmidust puust hambaorgiga. Enne koogi kokku panemist jahuta põhjad täiesti maha.

No comments: