Saturday, April 16, 2011

Avokaado ja õlu koogi sees

Tegin eile šokolaadikoogi avokaadodest ja õlust. Kookoserasva kasutasin või asemel ja mune ei käinudki sisse. Peaaegu unustasin suhkrut lisada. Napilt enne, kui kook ahju läks, maitsesin tainast ja sain aru, et ei ole päris see. Siis meenusid suhkrud. See oleks olnud päris halb läbikukkumine, aga õnneks läks hästi. Loo moraal - tainast tuleb ikka maitsta. Õnneks mulle väga meeldib tainast (igasguseid taignaid) süüa.

Kook ise jäi mulle juba natuke aega tagasi silma siit. Tundus maitsev ja eile võtsingi ette. Hea, et võtsin, väga hea kook tuli välja:) Natuke muutsin, ei leidnud poest tumedat šokolaadiõlu, kasutasin sellist stout'i, nagu Rimis parasjagu oli. Kasutasin ka tavalist piima, esiteks kuna poes riisipiima ei olnud ja mul ei ole tavalise piima vastu ka midagi. Ka valget veiniäädikat kasutasin sellist, nagu mul juba kodus oli. Lisaks oli juhendis, et küpseta kaks eraldi põhja. Ma vaatasin, et mul on vormid natuke erineva suurusega ja ei viitsinud hakata mässama, seega küpsetasin ühes vormis koogi valmis ja lõikasin siis pooleks. Katet sai kahest avokaadost vähe, järgmine kord teeksin vähemalt kaks korda rohkem avokaadokreemi. Lisaks peaks seda valmistama köögikombainis, mis mul mõni nädal tagasi otsad andis:( Kookosrasv peaks olema ka pehmem, sest mul ta ei tahtnud hästi ära seguneda. Ajasin kreemi läbi sõela, sellest oli natuke kasu. Aga retsept siis selline:

Kook:
4,5 dl jahu
6 spl kakaod
0,5 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl söögisoodat
2,5 dl suhkrut
2,5 dl fariinisuhkrut
0,6 dl kookosõli (sulatasin kookosrasva üles)
1,2 dl avokaadot (kasutasin 2 avokaadot)
1,2 dl õlu (chocolate stout)
1,2 dl (riisi)piima
2 spl valget veiniäädikat
2 tl vanilliekstrakti

Kate:
2,5 dl avokaadot (kasutasin 2 avokaadot, oleks pidanud 4 panema)
0,6 dl kookosõli
1 laimi mahl
1 tl vanilliekstrakti
1,8 dl tuhksuhkrut

Soojenda ahi 180 C kuumuseks.

Sega omavahel piim ja veiniäädikas, jäta seisma.

Sega kokku kuivained - jahu, kakao (sõelu mõlemad läbi), sool, küpsetuspulber ja sooda. Lisa juurde ka suhkrud. Vispelda kõik läbi, kuni värv on ühtlane.

Sega kokku avokaado (purustasin kahvliga) ja kookosõli. Lisa õlu ja piima-veiniäädikasegu ning vanilliekstrakt. Mõned avokaadotükid võivad jääda. Siis sega juurde kuivained. Liiga palju pole vaja segada, lihtsalt, et kuivi kohti enam näha ei oleks.

Nüüd küpseta kooki u 30 minutit, kuni puust hambaork tuleb koogist puhtalt välja. Jahuta kook maha ja lõika pooleks, juhul kui küpsetasid ta ühes tükis. Mugavam muidugi on kaks eraldi põhja teha - on pärast vähem pudistamist.

Katteks sega omavahel kokku avokaado, pehme kookosrasv (või -õli) ja laimimahl. Lisa pool tuhksuhkru kogusest ja maitse järgi veel, kui on soovi. Pane osa kattest kahe koogipõhja vahele ning ülejäänuga kaunista kook. Hoia kooki enne söömist pool tundi või tund külmkapis. Ajaga võib katte värvus tumeneda, aga külmkapis hoides peaks kook värske püsima mitu päeva.


Tuleb hästi ilus naturaalselt rohelise kattega kook, mis maitseb väga hästi. Algul tundus keeruline teha, aga tegelikult ei olnud üldsegi. Soovitan proovida.

2 comments:

Katarina said...

ee pean ütlema et kahjuks see ei näe..ega kõla väga ahvatlevalt. hehe sorri :p muidu väga huvitav

Kadri Tulev said...

Mind küll ahvatleb. Paljude asjadega on küll nii et kui koostisosi ei tea siis maitseb kõik hästi ja nagu öeldakse et magusa koogi sees on a la õlu või avokaado, siis ehmatab ära. Igaljuhul ma ei suudaks seda pool tundi enne söömist vist külmas küll hoida :)