Monday, April 11, 2011

Sidrunid

Ostsin juba nädala eest sidrunid valmis, et teha neid beseesid sidrunikreemiga. Aeg läks ja ma ei teinud neid ikka veel kuni alles eelmise neljapäevani. Siis avasin sidrunikoti ja oli juhtunud selline asi nagu pildilt näha võib. Ilus ju. Õnneks teised sidrunid olid hallitusest puutumata jäänud ja sain neid kasutada.
Millegi pärast ma arvasin, et sidrunikreemi valmistamine on keeruline. Tegelikult ei ole üldse. Esimesel korral tuli kohe ilusti välja. Pühapäeval tegin veel ja rohkemast sidrunimahlast ja siis läks kõik vussi... Tegelt oma viga, sest ei viitsinud korralikult mõelda ja panin poole vähem muna kui oleks pidanud. Kreem ei läinud paksuks ja läks prügikasti. Aga sellest hiljem, kõige pealt beseed sidrunikreemiga. Need olid täitsa unistuslikud (selline sõna on ju olemas? Nagu inglise keeles dreamy) ja suussulavalt mõnusad. Magus ja hapu koos, ideaalne.

Beseede jaoks:
2 suure muna valget
natuke soola
1,5 dl suhkrut
1 tl sidrunikoort
1 tl vaniljeekstrakti (või -suhkrut)

Lase munavalgetel u 30 minutit toasoojas seista, siis vahusta need keskmisel kiirusel kohevaks vahuks, lisa sool ja mikserile kiirust ning jaohaaval lisa suhkrut. Vahusta kuni vaht on kõva ja läikivalt valge ning hoiab vormi. Sega sisse sidrunikoor ja vanilje.

Tee väiksed beseed, võid neid teha lusikaga või tordipritsiga või kuidas soovid. Pooled tee tasased (need jäävad alla) ja pooled võivad olla ilusama kujundusega. Mina sain ilusti kaks pannitäit beseesid, kusjuures need võivad ahjuplaadil olla üsna lähestikku, sest beseetainas küpsedes ei paisu. Panin mõlemad plaadid koos ahju, tuulutusprogrammiga 90 kraadi juurde kaheks tunniks küpsema. Kui su ahjul tuulutusprogrammi ei ole, siis jäta uks natuke lahti.

Sidrunikreemiks:
1,2 dl sidrunimahla
1,2 dl suhkrut
2 suurt muna
2 suure muna kollast (beseedest jäid alles)
natuke soola
85 g võid

Vispelda sidrunimahl, suhkur, munad ja sool väikses potis kokku ja pane madalale kuumusele kuumenema. Lisa võitükid ja soojenda pidevalt segades. Kui või on sulanud, peaks segu hakkama paksemaks muutuma. Sega hoolega ja kui segu on parajalt kreemjas võta see tulelt ning vala läbi sõela kaussi. Sõel eraldab munatükid, mida oma kreemi sisse keegi ilmselt üldse ei tahaks. Siis pane kreem purki, toidukile peale ja seejärel kork. Nii ei teki (vähemalt minu andmetel) kreemile seda "nahka" peale. Pane kreem külmkappi jahtuma.

Kreem pane beseede vahele vahetult enne söömist, sest kaua seistes muudab sidrunikreem alumise besee pehmeks. Maitse on endiselt suurepärane, aga lihtsalt on raskem neid süüa. Mitte võimatu, aga raskem:) Hea on kokku pandud beseeküpsiseid ka natuke külmas hoida.
Kui tahad beseesid ja kreemi mitu päeva hoida, siis beseed säilivad kõige paremini suletud anumas ja kreem kindlasti külmkapis.

Niimoodi see kook jahtus.
Siis meenus mulle üks kook, mille olin juba ammu pannud endale järjehoidjatesse. Kombineeritult sellega, et oskan nüüd ju sidrunikreemi teha ja see polegi eriti raske ja sellega, et ükspäev nägin kuskil blogis eriti lahedat koogi kaunistamise viisi, aga see oli tehtud võikreemist, mis pole nii lahe, aga seda saaks sama edukalt teha ka munavalgevahust, sündiski see kook. Aga ma retsepti veel ei annaks, sest see vajab muudatusi. Teen kooki veel korra (või paar) ja kui see on mulle meelepärase staatuse saavutanud, kirjutan siia ka retsepti. Eile, kui seda valmistasin, suutsingi sidrunikreemi kaks korda sassi ajada. Esimese viskasin ära, tormasin Selverisse uute sidrunite, munade ja või järele. Teine tuli natuke parem, aga ikka mitte piisavalt paks ja kreemjas. Järgmine kord olen kindlasti targem!

1 comment:

Kadri said...

Mmmmnämmmmm!