
Millegi pärast ma arvasin, et sidrunikreemi valmistamine on keeruline. Tegelikult ei ole üldse. Esimesel korral tuli kohe ilusti välja. Pühapäeval tegin veel ja rohkemast sidrunimahlast ja siis läks kõik vussi... Tegelt oma viga, sest ei viitsinud korralikult mõelda ja panin poole vähem muna kui oleks pidanud. Kreem ei läinud paksuks ja läks prügikasti. Aga sellest hiljem, kõige pealt beseed sidrunikreemiga. Need olid täitsa unistuslikud (selline sõna on ju olemas? Nagu inglise keeles dreamy) ja suussulavalt mõnusad. Magus ja hapu koos, ideaalne.

2 suure muna valget
natuke soola
1,5 dl suhkrut
1 tl sidrunikoort
1 tl vaniljeekstrakti (või -suhkrut)
Lase munavalgetel u 30 minutit toasoojas seista, siis vahusta need keskmisel kiirusel kohevaks vahuks, lisa sool ja mikserile kiirust ning jaohaaval lisa suhkrut. Vahusta kuni vaht on kõva ja läikivalt valge ning hoiab vormi. Sega sisse sidrunikoor ja vanilje.
Tee väiksed beseed, võid neid teha lusikaga või tordipritsiga või kuidas soovid. Pooled tee tasased (need jäävad alla) ja pooled võivad olla ilusama kujundusega. Mina sain ilusti kaks pannitäit beseesid, kusjuures need võivad ahjuplaadil olla üsna lähestikku, sest beseetainas küpsedes ei paisu. Panin mõlemad plaadid koos ahju, tuulutusprogrammiga 90 kraadi juurde kaheks tunniks küpsema. Kui su ahjul tuulutusprogrammi ei ole, siis jäta uks natuke lahti.
Sidrunikreemiks:
1,2 dl sidrunimahla
1,2 dl suhkrut
2 suurt muna
2 suure muna kollast (beseedest jäid alles)
natuke soola
85 g võid
Vispelda sidrunimahl, suhkur, munad ja sool väikses potis kokku ja pane madalale kuumusele kuumenema. Lisa võitükid ja soojenda pidevalt segades. Kui või on sulanud, peaks segu hakkama paksemaks muutuma. Sega hoolega ja kui segu on parajalt kreemjas võta see tulelt ning vala läbi sõela kaussi. Sõel eraldab munatükid, mida oma kreemi sisse keegi ilmselt üldse ei tahaks. Siis pane kreem purki, toidukile peale ja seejärel kork. Nii ei teki (vähemalt minu andmetel) kreemile seda "nahka" peale. Pane kreem külmkappi jahtuma.
Kreem pane beseede vahele vahetult enne söömist, sest kaua seistes muudab sidrunikreem alumise besee pehmeks. Maitse on endiselt suurepärane, aga lihtsalt on raskem neid süüa. Mitte võimatu, aga raskem:) Hea on kokku pandud beseeküpsiseid ka natuke külmas hoida.
Kui tahad beseesid ja kreemi mitu päeva hoida, siis beseed säilivad kõige paremini suletud anumas ja kreem kindlasti külmkapis.

![]() |
Niimoodi see kook jahtus. |
1 comment:
Mmmmnämmmmm!
Post a Comment