Monday, February 20, 2012

Porgandikaerakook

Tegin seda kooki nüüd kolmandat korda. Esimesed kaks korda sai kook enne otsa, kui pildi tegemiseni jõudsin. Tõesti on hea kook. Hoopis teistsugune kui tavaline traditsiooniline porgandikook. Erilise nüansi lisab kaer, algretsepti järgi kaerajahu, viimased kaks korda kasutasin mina kaerakliisid (esimene kord, kuna jahu kodus ja poes ei olnud, teine kord juba eelistuse tõttu) - see lisas koogile veel erilise tervislikkuse tunde. Retsept pisut muudetud, aga pärit Sille toidublogist. Mul juhtus veel selline asi, et keetsin porgandipüreed ainult 3 dl ja enam aega ei olnud lisa teha, seega panin juurde 2 dl õunapüreed (aitäh, vanaema!) ja tundus, et see tegi ka kooki ainult paremaks. Viimasel korral peitsin porgandipüree sisse lausa paar väikest tükki kaalikat, mis muidu oleks kasutamata jäänud ja lõpuks prügikasti jõudnud.

* 75 g võid
* 1,5 dl suhkrut
* 3 muna
* 5 dl porgandipüreed (või pool asendada õunapüreega)
* vanilliekstrakti
* poole sidruni mahl
* 5 dl kaerajahu/-kliid
* 1 tl küpsetuspulbrit
* 1,5 dl hapukoort

* 1 väike pakk vahukoort
* 1 pakk (400 g) köögi toorjuustu
* u 1–1,5 dl tuhksuhkrut
* vanilliekstrakti

Porgandipüree tegemiseks keeda porganditükid pehmeks, vala vesi ära ja püreesta porgandid.

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munad ja vahusta. Lisa porgandipüree, vanilliekstrakt, sidrunimahl, küpsetuspulbriga segatud kaerajahu või -kliid ja hapukoor. Sega kõik läbi ja küpseta seejärel kooki 200 kraadi juures 55 minutit. Mina kasutan selle koogi jaoks suuremat neljakandilist vormi, tuleb sobiva paksusega kook, aga ilmselt sobib ka ümar vorm.

Vahusta vahukoor paksuks, teises kausis mikserda läbi toorjuust tuhksuhkru ja vanilliekstraktiga. Sega lusikaga vahukoor ja toorjuustusegu omavahel kokku.
Muidugi juhtub ka nii
Kui kook on jahtunud, lõika see tükkideks ja pane igale tükile külluslikult toorjuustukreemi. 

No comments: