Monday, June 29, 2009

Sadistlik kalapala ehk grilllõhe soome moodi.

Jaanipäeval tegime vahelduseks tavapärasele lihaśaślõkile hoopis lõhet ja igasugu juur- ja puuvilju. Lõhe ehk lõhi (eesti keeles kasutatud ka nimesid lohe, laks) sai küpsetatud soomepärastelt, see nägi siis välja niiviisi, et heleroosa semu tuli naelutada kuusepuust laua külge (Merje, Sulle kindlasti oleks meeldinud seda teostada), see püstloodis lõkke kõrvale sättida, seejärel soola ja võiga maitsestada. Kaua küll küpses seal meie lõhi, aga tõesti maitsev sai, selline suistune ja suus sulav.
Veel tegime grilli peal küüslauke, mis oli eriliselt hõrk maitseelamus. Terve küüslauk tuli koos koorega panna grilli peale ja siis seal kuskil 25 minutit küspseda lasta. Valmides oli see lilleõie taoliseks lahti läinud ja küüslauguküüned olid pähkli maitsega!

Tarkusetera lõhisõpradele: Lõhi toitub Läänemeres enamasti kiludest ja räimedest, vähemal määral ka ogalikest.

--
Kadri Tulev
kadri@misu.ee
koduleht: www.misu.ee
telefon: (+372)5186650

2 comments:

Liisi said...

Ooo tundub ülimaitsev see kala. Me sõime Jaanipäeval ka kala. Peipsi äärest toodud värsket siiga, mis siis kohapeal suitsuahjus valmis sai. Ma ei tea, mis võiks olla veel parem, see oli jumalik:)

Kadri Tulev said...

Ma ostsin eile Balti jaama turult Peipsi äärest püütud suitsu latikat. kah väga hea oli. Kohalikud poisid müüsid oma autost seda seal.