Tuesday, January 25, 2011

Marta šokolaadi präänik-küpsised

Eks oli see vast vältimatu, et jõudsin (selle postituse kaudu) Martha Stewarti nende küpsiste retseptini. Häbiväärne, kui vähe ma sellest kokandusjumalannast tegelikult tean... Esimese asjana tuleb meelde, et ta pandi millalgi natukeseks vangi... mingi naljaka asja eest vist. Eks ma uurin Wikipediast järele:P (Täiendus allpool!)

Retsept:
225 grammi šokolaadi (kasutasin vahepealse tumedusega küpsetusšokolaadi)
3 dl jahu (2 dl nisujahu + 1 dl kaerajahu)
1,25 dl mõrut kakaod
2 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soola
115 g võid
3,25 dl fariinisuhkrut
2 suurt muna
1 tl vanilliekstrakti (ebayst saab ilusti tellida)
0,8 dl piima
suhkrut ja tuhksuhkrut


Kõige pealt sulata šokolaad veevannis või siis palju mugavamalt potis madalal kuumusel - ma teen alati nii ja ei ole siiani veel šokolaadi ega potiga midagi hullu juhtunud. Jäta sulanud šoks jahtuma.
Sega omavahel kuivained (jahud, kakao, küpsetuspulber ja sool).
Teises kausis mikserda omavahel ilusaks heledaks ja kohevaks vahuks või ning pruun suhkur. Mulle näiteks tõi jõuluvana uue mikseri koos kausi ja hoidjaga ja mul on taigna tegemine nüüd selle võrra lihtsam (vaata pildilt seda võimast protsessi:)). Kui segu on hele ja kohev, lisa vaniljeekstrakt ja munad, mikserda, kuni kõik on segunenud. Siis lisa juurde jahtunud sulašokolaad ja sega jälle. Seejärel kõige madalama kiirusega mikserdades lisa vaheldumisi kuivained ja piim. Mikserda täpselt nii kaua kuni tainas on läbi segatud.
Nüüd võta neli tükki toidukilet ja jaga tainas neljaks osaks ning mässi need osad kile sisse. Originaalretsept ütles, et tee pikad torud, mul tulid hoopis pätsid. Misiganes kujulised tainas-kiles-kompositsioonid sul tulevad, aseta need külmkappi nii umbes kaheks tunniks.


Kahe tunni pärast pane ahi soojenema 180 C peale, võta esimene tainas-kiles välja ja lõika see seibideks (kui sul on toru) või ruudukesteks vms. Kahte kaussi pane valmis tavaline suhkur ja tuhksuhkur. Tavaline suhkur aitab pallikesi rullida, tuhksuhkrus veereta palli nii kaua kuni enam ühtegi


šokolaadikohta pole näha.
Pane pallid ahjuplaadile piisavate vahedega (need hakkavad ahjus laiali vajuma - vaata pilti) ja küpseta 10–15 minutit. Tee nii kõikide torude/pätsikestega. Järgmine etapp on see, et hakka küpsiseid sööma ja elu nautima:)


Täiendus Martha Stewarti kohta:
Ta on natuke ka Poola päritolu.
Ta on ärimagnaat, meediategelane, autor ja annab välja ajakirja.
2004 pandi ta aktsiatega sehkendamise eest 5 kuuks vangi. Vangis tegi ta tööd, tuli välja ja tõusis uuesti tippu.
Noorena töötas ka modellina.
Näited tema avaldatud raamatutest: Martha Stewart's Quick Cook (1983), Martha Stewart's Hors D'oeuvres (1984), Martha Stewart's Pies & Tarts (1985), Weddings (1987), The Wedding Planner (1988), Martha Stewart's Quick Cook Menus (1988) ja Martha Stewart's Christmas (1989).
2006. aastal käis ta natuke aega Anthony Hopkinsiga, aga pärast seda, kui nägi filmi "Hannibal", lõpetas Martha suhte, sest ei suutnud meest filmirollist eristada.

1 comment:

Kadri said...

Äkki ta mõtles need küpud vanglas välja? Ei tea mis teda inspireeris?