Sunday, November 27, 2011

Jõuludeni neli nädalat - Prantsuse kartulivorm

Jõuludeni on neli nädalat ja seda tähistab suur torm (vihma, mitte lume) ja raekojaplatsi kuuse teine ümber kukkumine. Eelmisel aastal samal ajal olid olud täitsa teistsugused. Ma väga loodan, et jõuludeks tuleb ilus pehme valge lumi maha.
Kõigele vaatamata esimene advent siiski oli täna ja pühapäevale omaselt tegime argipäevaga võrreldes peenema prae. Kuivõrd usklikud me ei ole, siis esimene advent tähistabki peamiselt seda, et varsti on jõulud ja päkapikud hakkavad käima ja saab jõulukaunistused välja tuua ja muud sarnast.
Verivorste siiski veel välja ei toonud - eelmisel nädalal tellisin esimest korda Taguridi Lavkast asju, sealhulgas ka lambakarree. Valmistasin seda Kätrini kokkamispäeviku järgi ning võin öelda, et tulem oli suurepärane. Aitäh retsepti eest!
Kõrvale valmistasime Prantsuse kartulivormi a la Marko vanaema. Ma ei tea, kust tema retsepti leidis, aga seal me seda maitsesime ja nüüd järele tegime.

Retsept:
Kartulit
Kartulimaitseainet
Porrut
Võid
Vahukoort

Puhasta kartulid ja lõika õhukesed viilud. Viiluta porru. Määri vorm võiga ja lao vaheludmisi kihiti kartulid ja porru - alusta ja lõpeta kartulitega. Igale kartulikihile raputa ka veidi maitseainet. Kõige peale vala vahkoor ning küpseta 180 kraadi juures umbes pool tundi - kuni kartul on pehme (vajadusel maitse) ja pealt ilus kuldpruun.

Magustoiduks sõime õunavahtu munapiimaga.


Elagu pühapäevad!

No comments: