Friday, July 16, 2010

Kuumus!

Uskumatu, sellise kuumaga küpsetasin eile 3 kooki! Üks neist oli see mustikakook, mis neist kahest teisest sai, näitan mõni teine päev.

Mustikakook on mõnusalt sidrunine ja külluslikult mustikane. Ma ei teagi täpselt, kui palju see retseptis antud 4 cupi mustikaid on ... no tegelikult tean küll, arvutuste järgi 9,5 dl, aga kes ikka hakkab mustikaid veel detsiliitrikaupa mõõtma. Igatahes oli mul 1 kg mustikaid ja need kõik panin koogi sisse. Ei tea, kas 1 kg = 1 l? Siis nagu olekski ju õige kogus. (Kiire guugeldamine näitas, et enamasti siiski ei lange liiter ja kg kokku, kui keegi tark teab täpsemalt mustikate kohta, võiks sõna võtta. Aga üldiselt selle retsepti juures see nii tähtis ei olnudki.)
(PS! Taustal paistab minu uhiuus ilus malmpann, mille Kaupsist soodukaga ostsin!)

Vaja läheb:
2,5 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
7 dl jahu
225 g külma võid
1 muna
natuke soola
1 sidruni koor

u 1 kg mustikaid
1 sidruni mahl
1 dl suhkrut
4 tl maisitärklist

Sega kuivained kokku, haki sisse või ja muna ja sidrunikoor. Tainas peab jääma tükiline. Pane pool taignast vormi ja patsuta natuke ühtlasemaks. Sega kokku sidruni mahl, suhkur ja maisitärklis ning sega see õrnalt mustikatega läbi. Vala mustikad taignale ja pane peale ülejäänud tainas. Nüüd ära patsuta. Küpseta u 180 kraadi juures 45 minutit või kuni tainas on pealt natuke pruunikas. Selle koogi küpsetamiseks sobis tavaline programm, mitte tuulutus, proovisin järele!

Ja siin veel üks pilt õunakoogist, mille üks nädal siin tegin. See oli väga maitsev, aga kahjuks ma ei mäleta, kustkohast sain retsepti. Ühesõnaga tuli õunad segada sellise jahu-alkoholi-suhkru seguga (täpselt ei mäleta enam ka, millest see segu koosnes), aga ma kasutasin alkoholi asemel vanilliekstrakti, mis põhimõtteliselt on ka ju alkoholi baasil tehtud. Osa jahust asendasin ka täisterajahuga ja nii tuli kook armsalt pruunikas. Vaniljejäätisega maitses see kook väga hea:)

* Meelde tuli! Retsepti sain siit. Aga ma kõiki neid maitseaineid ei kasutanud, panin kaneeli ja muskaatpähklit. Ahjaa, lisaks ma taigna tegemisel ei lisanud vett, vaid keefiri .. kuskilt lugesin sellisest võimalusest.

4 comments:

Kadri Tulev said...

See teine kook on lihtsalt nii ilus! Need südamed seal sees on eriti leidlikud. Kas mõtlesid ise selle südamete asja Liisi või tuleb kiitus kellelegi teisele anda? No igajuhul sulle kiitus kena replika eest! :P

Liisi said...

Haha, vastasid ise kohe oma küsimusele ära ka? Tegelt on nii ja naa - nägin mingis blogis mingi marjapiruka tegemise juures, et üks naine oli teinud lihtsalt augud sisse ja see tundus hea idee ja kuna mulle meeldivad armsad asjad, otsustasin südametega teha. Tainast jäi üle ka, siis tegin need pallid:)
Retsepti asukoht tuli ka lõpuks meelde, lisasin selle sissekande lõppu.

Merje said...

Minu 2 cents (on selline väljend eks) tuleb siit: mass ja maht on sama ainult vee puhul (1 l= 1 kg; 100 ml = 100 mg), muu on ühele või teisele poole, ühel mõõdiku topsil mul on suhkru ja jahu kg-d ka peal, on palju abi.
Ja siis sellest südametega kaunistustest. Need meenutasid ühte kooki, mis pärines blogist, mida me liisiga jagasime vist hiljuti. Aga kindlasti on seda muudes kohtades ka. Seal oli igatahes sellise moosise marjapiruka (alguses kirjutasin -purika) puhul kasutet.

Aga no millal me randevuu teeme!? Pakun välja näiteks kolmapäeva või neljapäeva või (üle)järgmise nädala.

Kadri Tulev said...

heh maisuuda, käin salaja piilumas seda südametega kooki siin. nii ilus on...