Monday, July 19, 2010

Need teised kaks kooki...

Teised kaks kooki, mis koos mustikakoogiga küpsetasin, olid Betty Crockeri šokolaadikoogi segust valmistatud kook ja üks juustukook, mille eile õhtul transformeerisin koogi pulgakommideks.
Mõlemad koogid küpsetasin valmis neljapäeva õhtul, Betty koogi pudistasin kaussi ja segasin toorjuustu-suhkru-seguga. Mikserdasin lausa. Sest nii oli ühes õpetuses kirjas. Aga tegelikult tuli see mass üsna laialivalguv ja kook iseenesest oli alguses juba üsna siuke spongy, kui tohib ingliskeelset väljendit kasutada, et oleks kohe saanud teha näiteks ilusad pallid. Aga see oli mu esimene katsetus muu koogi kui juustukoogiga ja annan endale andeks:) Teine kord tean paremini ja ma juba mõtlesin ka välja, millise koogiga on parem see kaussi pudistada ja siis toorjuustuga teha mätsitavaks (sellise kuivemaga, vanasti tegin tihti ühte šokolaadikooki, mis oleks selleks puhuks vist ideaalne). Igatahes, tulid sellise kujuga pulgakommid siis nagu pildil näha on. Panin need sügavkülma katmist ootama, selle tegin eile õhtul. Katsin need roosade Candy Melts kommidega, mille internetist tellisin. Tundusid üsna šokolaadi moodi mass, aga ilmselt tehtud mingitest halbadest asjadest:p Ameerikamaalt pärit ju.

Juustukoogi küpsetasin ka neljapäeval valmis, aga selle pidin külmkappi seisma jätma. Varasemad korrad, kui olen teinud juustukoogi pulgakomme, kasutasin teistsugust retsepti, mille kuskilt internetist leidsin ja endale meie mõõtudesse ümber kirjutasin. Aga seoses mu arvuti kõvaketta katki minemisega kadus see ära ja tegin nüüd tavalise kondenspiim+2-3 pakki Philadelphiat+3 muna retsepti järgi, millele lisasin ka 1 sidruni mahla ja paki hapukoort, sest see oleks muidu halvaks läinud. Eile lõikasin koogi ruutudeks, panin pulgad otsa ja asetasin pulgakommid sügavkülma paariks tunniks. Siis sulatasin valge šokolaadi ja segasin sinna sisse purustatud söetabletti, et tuleks hall värvus. Siiski ei olnud mu purustusoskused piisavalt head ja puru ei olnud vajalikul astmel peenike ja seega see värvi asi 100% ei õnnestunud. Katsin koogid, pakendasin nii roosad kui ka valged pulgakommid kilesse, sidusin nööriga kinni ja asetasin need külmkappi hommikut ootama.

Siin pildil paistab minu väikene töökoda - valmis lõigatud tükkidega kile, nöör, pakkimist ootavad pulgakommid ning juba pakndatud ja söömist ootavad kompud.

Ühesõnaga siis selliste kommide tegemiseks on vaja:
* Kook (juustukook või mõni purusem kook, sellisel juhul ka toorjuustu-tuhksuhkru-segu, millega seda vormitavamaks teha, aga alustamiseks on juustukook kindlam, see on hea konsistentsiga).
* Kui kook valmis (juustukoogi puhul tuleb lasta sel ka ööpäev külmkapis seista), tuleb teha soovitava kujuga tükid.
* Pulgad - mina kasutan grillimise pulki, teen need lühemaks lihtsalt. Torka pulgad koogist lõigatud või vormitud (edukalt saab ka jäätiselusikaga palle võtta, aga siis peab olema seda sorti lusikas, mis portsu sealt õõnsusest ka välja lükkab, muidugi saab kasutada ka lusikat või lihtsalt käsi) tükkidesse ja aseta need sügavkülma vähemalt 2 tunniks.
* Katmiseks näiteks šokolaadi - igasugune sobib, olen teinud Mesikäpaga (njamm!), valge šokolaadiga, tumeda šokolaadiga jne. Täiesti vaba käed siinkohal:) Mina teen nii, et võtan umbes 4 pulgakommi korraga kapist välja, katan šokolaadiga (see näeb välja nii, et kastan kommi šokolaadi sisse ja kuhjan ka lusikaga peale, et kõik küljed saaksid kaetud ning raputan siis ülejäänu potti tagasi) ja asetan küpsetuspaberile hanguma. Kuna kommid on sügavkülmas olnud, läheb šokolaad kiiresti tahkeks tagasi. Ja ongi valmis söömiseks!:)

1 comment:

Kadri Tulev said...

Tuttavad pulgad jälle. See saab su firmamaiuseks varsti, juustukook pulga otsas. Suu hakkas üldiselt vett jooksma neid vaadates.