Monday, August 18, 2008

Sügis on lahe


Kuigi tegelikult veel päris sügis ei ole (aga päris suvi ka siiski ei ole ju), on juba valmis igasugu maitsvaid vilju ja marju ja maitseaineid. See nädalavahetus olime maal ja veetsime ideaalset laupäeva-pühapäeva ehk magasime, sõime ja puhkasime:). Õhtul jõime peenralt korjatud piparmündi teed ja koju saabudes oli kaasas kott täis oma aia kurke, tomateid, küüslauku, sibulat, tilli, rohelist sibulat, herneid ja hästi palju mahlaseid ploome.

Kuna nad väga pikalt ei säili, tuleb neist midagi valmistada. Kooke ja pirukaid olen viimasel ajal nii palju teinud, aeg oli millegi soolase käes. Netis olid kõik retseptid kuivatatud (mustade) ploomide kohta ja kaua ei viitsinud sirvida ka täna millegipärast. Igatahes siit-sealt nähtu põhjal tegin sellise toidu nagu pildil näha võib (rulli otsast piilub ploom ka välja!). Enne veel käisin poest läbi lõuna ajal ja ostsin endale oma esimese lihahaamri. Paha tujuga on selliseid lihatoite vist hea teha:D
Igatahes siis võtsin kanafileed 2 tükki, lõikasin õhemateks tükkideks ja kloppisin läbi, et nad läheks õhemaks ja laiemaks. Nüüd oleks vist õige hetk panna lihale igasugu maitseaineid, aga mul see ununes ära. Liha sisse panin mozzarella juustu ja siis värsket ploomi, keskmiselt mahtus ühe liharulli sisse kaks veerandit ploomist. Keerasin liha ümber täidise ja lappisin ümber ühe või kaks tükki peekonit, et rull oleks võimalikult suletud. Hambaorgi torkasin läbi ka, et peekon kindlamini kinni püsiks. Mina panin nüüd maitseaineid, sest nagu mainitud - enne läks meelest ära. Seejärel pruunistasin rulle kuumal pannil kuni enamvähem iga külje pealt pruuniks said ja panin kõik rullid ahjuplaadile ja kuuma ahju. Ma panin ahju põhja keeva veega poti ka, aga ma tegelikult ei tea, kas sellest kasu ka on. Kuskilt lihtsalt on siuke asi silma jäänud:) Ja siis küpsetasin neid rulle nii kaua kuni tegin salati - kurki, tomatit, sibulat, tilli, rohelist sibulat, ülejäänud mozzarella, maitseaineid ja salati kastet. Tulemus oli päris maitsev ja mahlane ja peaaegu oma aia toodetest. Hea ongi, et oma kanast ei pidanud tegema, hehe. Viva la sügis!:)

1 comment:

Merje said...

Noh, maalaps. Las ma räägin sulle ka sügisest! Ei ole tore!
..Praegu vähemalt. Toredaks läheb siis, kui kõik kõdunema hakkab ja surma hõngu õhus tunda on.
Ja õnnitlen haamri puhul. Ära siis marko peale pahaseks saa, pärast ei jõua seinu verest pesta (ühtlasi vihje pestava tapeedi või seinavärvi valimiseks).
Aga, Liisi, mis sa vabariigi aastapäeval süüa teed ka! Midagi sini-hele-rohelise-must-valget?